Makové linecké? To je klasika obohacená o jedinečnou chuť máku

Linecké cukroví patří již po generace mezi nejoblíbenější české cukroví. Ale znáte i verzi, kde je jednou z hlavním surovin mák? Obsahuje zdraví prospěšný vápník a navíc zde vyniká jedinečná chuť máku. A samozřejmě, chybět nemůže ani kvalitní džem.

makove-linecke

Co potřebujete na makové linecké

  • 140 g mletého máku
  • 330 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • lžičku kakaa
  • špetku skořice
  • 220 g másla
  • 3 žloutky

Na dokončení lineckého

Postup pečení makového lineckého

V misce smícháme sypké suroviny, tedy mák, mouku, cukr, kakao a skořici. Následně přidáme také změklé máslo a žloutky a vypracujeme tuhé těsto, které si necháme nejlépe do druhého dne odležet v lednici.

Těsto, které si vždy můžeme podsypat trochou hladké mouky nebo moučkového cukru, si rozválíme. Následně vykrajujeme tvary dle vlastní fantazie, my použili kytičky. Vykrajované kousky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 5–10 minut (dle velikosti a šířky cukroví) cca na 170 stupňů.

Vychladlé cukroví poté slepujeme džemem ZEZEM. Nakonec můžeme hotové cukroví ještě lehce posypat moučkovým cukrem.

linecke-s-makem

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz