Linecké cukroví patří již po generace mezi nejoblíbenější české cukroví. Ale znáte i verzi, kde je jednou z hlavním surovin mák? Obsahuje zdraví prospěšný vápník a navíc zde vyniká jedinečná chuť máku. A samozřejmě, chybět nemůže ani kvalitní džem.

Co potřebujete na makové linecké
- 140 g mletého máku
- 330 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- lžičku kakaa
- špetku skořice
- 220 g másla
- 3 žloutky
Na dokončení lineckého
Postup pečení makového lineckého
V misce smícháme sypké suroviny, tedy mák, mouku, cukr, kakao a skořici. Následně přidáme také změklé máslo a žloutky a vypracujeme tuhé těsto, které si necháme nejlépe do druhého dne odležet v lednici.
Těsto, které si vždy můžeme podsypat trochou hladké mouky nebo moučkového cukru, si rozválíme. Následně vykrajujeme tvary dle vlastní fantazie, my použili kytičky. Vykrajované kousky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 5–10 minut (dle velikosti a šířky cukroví) cca na 170 stupňů.
Vychladlé cukroví poté slepujeme džemem ZEZEM. Nakonec můžeme hotové cukroví ještě lehce posypat moučkovým cukrem.

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)