Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je ten správný čas na pečení cukroví, ale i tradiční vánočky. Pokud si myslíte, že je to náročná disciplína, nemusíte se bát, s naším receptem ji
určitě hravě zvládnete! Doporučujeme ji podávat čerstvou, křupavou na povrchu, nadýchanou uvnitř, a to s máslem a jakýmkoliv džemem ZEZEM.

Co potřebujete
- kostku čerstvého droždí (42 g)
- 0,25 l mléka
- 375 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 125 g másla
- 2 vajíčka
- 5 g soli
- mandle
- hrozinky
- džem ZEZEM
Postup
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trocha cukru a hladké mouky. Poté směspromícháme a necháme v teple chvíli odležet, aby nám vznikl kvásek. V druhé míse smícháme žloutky (bílky dáme stranou a použijeme později na potření), změklé máslo, cukr a sůl. Do této směsi střídavě přidáváme kvásek a mouku (směs polohrubé a hladké).
Postupně si hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. To hněteme tak dlouho, dokud se nebude lepit na stěny. V případě potřeby můžeme přidat trochu mléka nebo naopak trochu mouky. Následně dáme těsto zhruba na hodinu kynout, a to pod utěrkou na teplejší místo. Zhruba po hodině těsto vytáhneme z mísy a opět ho hněteme. Poté ho opět necháme asi hodinu kynout pod utěrkou.

Jakmile je těsto řádně vykynuté, dle chuti můžeme, ale nemusíme, do těsta zapracovat hrozinky. Poté těsto rozdělíme na devět stejných bochánků, z kterých si rukama vyválíme stejně dlouhé válečky, měly by být dlouhé zhruba jako pečící plech. Nejprve upleteme spodní část vánočky, a to ze čtyř válečků. Tento copánek položíme na pečící plech s pečícím papírem. Následně upleteme druhé patro, a to ze tří válečků. První patro trochu zmáčkneme a přiložíme na něj patro druhé, tedy copánek ze tří váleček. Stejně tak budeme postupovat i u třetího patra, které zapleteme ze dvou posledních copánků. Vzniknout by nám tak měla třípatrová vánočka. Pokud máte pocit, že nebude držet pohromadě, můžete si vypomoct špejlemi, ale jde to snadno i bez nich. Vánočku necháme opět kynout, a to zhruba půl hodiny. Nakonec vykynutou vánočku pomažeme bílkem a posypeme mandlemi.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 160 stupňů, a to zhruba na čtyřicet minut. To, zda je vánočka dopečená, si můžeme ověřit špejlí. Upečenou vánočku lehce posypeme moučkovým cukrem, dle chuti podáváme s džemy ZEZEM.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)