Adventní čas je tu, upečte si s námi skvělou vánočku

Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je ten správný čas na pečení cukroví, ale i tradiční vánočky. Pokud si myslíte, že je to náročná disciplína, nemusíte se bát, s naším receptem ji
určitě hravě zvládnete! Doporučujeme ji podávat čerstvou, křupavou na povrchu, nadýchanou uvnitř, a to s máslem a jakýmkoliv džemem ZEZEM.

Snímek obrazovky 2025-10-23 v 19.26.43

Co potřebujete

  • kostku čerstvého droždí (42 g)
  • 0,25 l mléka
  • 375 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g cukru
  • 125 g másla
  • 2 vajíčka
  • 5 g soli
  • mandle
  • hrozinky
  • džem ZEZEM

Postup

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trocha cukru a hladké mouky. Poté směspromícháme a necháme v teple chvíli odležet, aby nám vznikl kvásek. V druhé míse smícháme žloutky (bílky dáme stranou a použijeme později na potření), změklé máslo, cukr a sůl. Do této směsi střídavě přidáváme kvásek a mouku (směs polohrubé a hladké).

Postupně si hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. To hněteme tak dlouho, dokud se nebude lepit na stěny. V případě potřeby můžeme přidat trochu mléka nebo naopak trochu mouky. Následně dáme těsto zhruba na hodinu kynout, a to pod utěrkou na teplejší místo. Zhruba po hodině těsto vytáhneme z mísy a opět ho hněteme. Poté ho opět necháme asi hodinu kynout pod utěrkou.

Snímek obrazovky 2025-10-23 v 19.26.51

Jakmile je těsto řádně vykynuté, dle chuti můžeme, ale nemusíme, do těsta zapracovat hrozinky. Poté těsto rozdělíme na devět stejných bochánků, z kterých si rukama vyválíme stejně dlouhé válečky, měly by být dlouhé zhruba jako pečící plech. Nejprve upleteme spodní část vánočky, a to ze čtyř válečků. Tento copánek položíme na pečící plech s pečícím papírem. Následně upleteme druhé patro, a to ze tří válečků. První patro trochu zmáčkneme a přiložíme na něj patro druhé, tedy copánek ze tří váleček. Stejně tak budeme postupovat i u třetího patra, které zapleteme ze dvou posledních copánků. Vzniknout by nám tak měla třípatrová vánočka. Pokud máte pocit, že nebude držet pohromadě, můžete si vypomoct špejlemi, ale jde to snadno i bez nich. Vánočku necháme opět kynout, a to zhruba půl hodiny. Nakonec vykynutou vánočku pomažeme bílkem a posypeme mandlemi.

Pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 160 stupňů, a to zhruba na čtyřicet minut. To, zda je vánočka dopečená, si můžeme  ověřit špejlí. Upečenou vánočku lehce posypeme moučkovým cukrem, dle chuti podáváme s džemy ZEZEM.

Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz