Piškotový dort s chutí exotiky
Chystáte narozeninovou oslavu? Tak to nesmí chybět dort! Upečte si s námi jednoduchý piškotový dort s vůní exotického manga. Ať už se rozhodnete pro dort jednopatrový, nebo dvoupatrový, s dekorem dětským či třeba minimalistickým, určitě si pochutnáte!
Potřebujete:
Na spodní korpus:
- 6 vajíček
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 15 lžic teplé vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 prášku do pečiva
Na vrchní korpus:
- 4 vajíčka
- 200 g cukru
- 0,5 vanilkového cukru
- 10 lžic teplé vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Na „hlínu“:
- kakao
- trochu těsta z vrchního korpusu
Náplň:
- 500 g smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- Čekankový sirup dle chuti
- Mangový džem ZEZEM
Postup:
Korpusy:
Bílky oddělíme od žloutků a bílky vyšleháme. K žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a taktéž vyšleháme. Poté postupně přidáváme vodu a nakonec zapracujeme také mouku společně s práškem do pečiva. Jakmile nám vznikne hladká směs, přidáme sníh, ručně promícháme, těsto přelijeme do klasické dortové formy s pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi čtyřicet minut, jestli je těsto hotové, ověříme pomocí špejle.
Pokud se rozhodnete péct pouze jednopatrový dort, stačí jeden korpus z šesti vajíček. Jestliže se rozhodnete péct i druhé patro, pečte ho dle stejného postupu, stačí však menší množství, ze čtyř vajíček, které pečte v menší dortové formě.
Zvolíte-li stejný dekor dortu podle této předlohy, malou část těsta oddělte, přidejte kakao a upečte ho v malé zapékací mističce. Tato část s kakaem bude sloužit jako dekorace („hlína“).
Krém:
Studenou smetanu na šlehání vyšleháme do ztuhnutí. Poté přidáme mascarpone a tvaroh a opět šleháme, dokud nám nevznikne tužší krém. Ten dochutíme čekankovým sirupem dle chuti.
Korpus uprostřed rozkrojíme a promažeme krémem, doprostřed pak navíc dejte mangový džem ZEZEM. Stejně tak rozkrojte a naplňte i druhý, menší, korpus, který bude sloužit jako vrchní patro. Poté obě patra spojte krémem a celý dort pomažte tenkou vrstvou krému, aby měl dort vzhled tzv. „nahého“ dortu.
Nakonec rozdrobte tmavé těsto, přidejte autíčka nebo jiné dekorace a dort dle fantazie ozdobte.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)