Tartaletky s krémem z bílé čokolády a mascarpone

Krásný den!  Na Velikonoce nesmí chybět na stole něco sladkého. Určitě už máte napečený mazanec nebo beránka. Co takhle zkusit letos i něco netradičního jako jsou třeba tartaletky s krémem z bílé čokolády? Vlastně si je můžete upéct kdykoliv během roku. Já je ozdobila čokoládovými vajíčky a ovocem, a tak mohou klidně zdobit velikonoční stůl. Jsou opravdu výborné. Křehké těsto, ovocný džem uvnitř a na vrchu lahodný krém s bílou čokoládou a svěžím citrónem, naprostá delikatesa! 

 

Co budeme potřebovat (na cca 12 tartaletek):

Na těsto

  • 200 g hladké mouky (může být i hladká špaldová mouka)

  • 100 g másla

  • 2 žloutky

  • 40 g cukru

  • Špetka soli

  • 30 ml studené vody

  • Vanilkové aroma

Na krém

  • 250 ml smetany ke šlehání (min 31%)

  • 100 g kvalitní bílé čokolády

  • 250 g mascarpone

  • Trocha citrónové kůry

  • Moučkový cukr dle chuti

Na dodělání

  • Ovocný džem

  • Ovoce

  • Čokoládová vajíčka

Postup:

 

Nejprve si připravíme základ na krém. Do kastrůlku dáme zahřívat smetanu ke šlehání. Nevaříme! Pouze ohřejeme, aby byla horká. Do horké smetany vmícháme nalámanou bílou čokoládu a promícháme, aby se nám ve smetaně rozpustila. Smetanu s čokoládou necháme vychladnout a poté vložíme do lednice min. na 2 hodiny (nejlépe však přes noc), aby byla zcela studená.

 

Na těsto si smícháme mouku společně s cukrem. Poté přidáme na kostičky nakrájené vychladlé máslo a pomocí prstů vytvoříme hbitými pohyby drobenku. K takto připravené drobence přidáme žloutky, vodu, špetku soli a pár kapek vanilkového aroma. Vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

 

Vychladlé těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a vyválíme. Formičky na tartaletky vymažeme máslem. Pomocí forem vykrájíme těsto, které poté vložíme do formiček a prstem lehce utlačíme. Těsto v formičkách propícháme na dně vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut. Během pečení košíčky kontrolujeme, aby se nepřipálily. Vyndáme, až jsou dozlatova. Upečené tartaletky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout

Nyní si doděláme krém. Do vychlazené smetany s čokoládou přidáme mascarpone a trochu nastrouhané citrónové kůry a mixérem ušleháme do hladkého krému. Dle chuti můžeme krém ještě dosladit moučkovým cukrem.Dno tartaletek potřeme ovocným džemem. Krém přendáme do zdobícího sáčku a ozdobíme jím tartaletky. Nakonec tartaletky dozdobíme dle libosti ovocem, čokoládovými vajíčky nebo čímkoli, co máme rádi. 

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení