Tartaletky s krémem z bílé čokolády a mascarpone

Krásný den!  Na Velikonoce nesmí chybět na stole něco sladkého. Určitě už máte napečený mazanec nebo beránka. Co takhle zkusit letos i něco netradičního jako jsou třeba tartaletky s krémem z bílé čokolády? Vlastně si je můžete upéct kdykoliv během roku. Já je ozdobila čokoládovými vajíčky a ovocem, a tak mohou klidně zdobit velikonoční stůl. Jsou opravdu výborné. Křehké těsto, ovocný džem uvnitř a na vrchu lahodný krém s bílou čokoládou a svěžím citrónem, naprostá delikatesa! 

 

Co budeme potřebovat (na cca 12 tartaletek):

Na těsto

  • 200 g hladké mouky (může být i hladká špaldová mouka)

  • 100 g másla

  • 2 žloutky

  • 40 g cukru

  • Špetka soli

  • 30 ml studené vody

  • Vanilkové aroma

Na krém

  • 250 ml smetany ke šlehání (min 31%)

  • 100 g kvalitní bílé čokolády

  • 250 g mascarpone

  • Trocha citrónové kůry

  • Moučkový cukr dle chuti

Na dodělání

  • Ovocný džem

  • Ovoce

  • Čokoládová vajíčka

Postup:

 

Nejprve si připravíme základ na krém. Do kastrůlku dáme zahřívat smetanu ke šlehání. Nevaříme! Pouze ohřejeme, aby byla horká. Do horké smetany vmícháme nalámanou bílou čokoládu a promícháme, aby se nám ve smetaně rozpustila. Smetanu s čokoládou necháme vychladnout a poté vložíme do lednice min. na 2 hodiny (nejlépe však přes noc), aby byla zcela studená.

 

Na těsto si smícháme mouku společně s cukrem. Poté přidáme na kostičky nakrájené vychladlé máslo a pomocí prstů vytvoříme hbitými pohyby drobenku. K takto připravené drobence přidáme žloutky, vodu, špetku soli a pár kapek vanilkového aroma. Vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

 

Vychladlé těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a vyválíme. Formičky na tartaletky vymažeme máslem. Pomocí forem vykrájíme těsto, které poté vložíme do formiček a prstem lehce utlačíme. Těsto v formičkách propícháme na dně vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut. Během pečení košíčky kontrolujeme, aby se nepřipálily. Vyndáme, až jsou dozlatova. Upečené tartaletky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout

Nyní si doděláme krém. Do vychlazené smetany s čokoládou přidáme mascarpone a trochu nastrouhané citrónové kůry a mixérem ušleháme do hladkého krému. Dle chuti můžeme krém ještě dosladit moučkovým cukrem.Dno tartaletek potřeme ovocným džemem. Krém přendáme do zdobícího sáčku a ozdobíme jím tartaletky. Nakonec tartaletky dozdobíme dle libosti ovocem, čokoládovými vajíčky nebo čímkoli, co máme rádi. 

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!