Perníkové lívance se zkaramelizovanými švestkami, ricottou a džemem ZEZEM
Víkend před námi ideální příležitost připravit si k snídani nebo jako dezert tyhle nadýchané, perníkem a skořicí provoněné lívance se zkaramelizovanými švestkami a ricottou, zabalit se do deky a pustit si nějaký pěkný film nebo si přečíst knížku.☕ To zní jako dobrý plán, ne?
Co budeme potřebovat
Na 2 porce (10 větších lívanců)
-
100 g celozrnné špaldové mouky
-
1 odměrka proteinu (nemusí být)
-
1/2 čl perníkového koření
-
1/2 čl skořice
-
1/2 čl prášku do pečiva
-
1 vejce
-
250 ml mléka
-
Sladidlo dle chuti (já použila stéviové kapky)
-
5 zralých švestek
-
1 pl kokosového/třtinového cukru
-
Špetka skořice
-
1 čl ghí másla
-
Ricotta
-
Vanilkové aroma
Ovocný džem - já použila švestkový džem Zezem
Postup:
Nejprve společně smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce a mléko a pokud chcete, i nějaké sladidlo. Umícháme hladké těsto.
Jednotlivé lívance smažíme na pánvi na ghí másle nebo kokosovém oleji.
Švestky nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na ghí másle asi minutu. Poté přidáme skořici, cukr a necháme zkaramelizovat. Takto necháme švestky cca 3 minuty na mírném plameni, dokud nezměknou.
Lívance promažeme džemem (nejvíce se hodí švestkový, můj tip je švestkový džem Zezem). Lívance skládáme na sebe. Na vrch přidáme ricottu smíchanou s vanilkovým extraktem (není třeba sladit, džem i švestky jsou sladké dost). Nakonec přelijeme lívance zkaramelizovanými švestkami a dozdobíme ořechy a lístky máty.
Dobrou chuť