Perníkové lívance se zkaramelizovanými švestkami, ricottou a džemem ZEZEM

Víkend před námi ideální příležitost připravit si k snídani nebo jako dezert tyhle nadýchané, perníkem a skořicí provoněné lívance se zkaramelizovanými švestkami a ricottou, zabalit se do deky a pustit si nějaký pěkný film nebo si přečíst knížku.☕ To zní jako dobrý plán, ne?

Co budeme potřebovat

Na 2 porce (10 větších lívanců)

 
  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 1 odměrka proteinu (nemusí být)

  • 1/2 čl perníkového koření

  • 1/2 čl skořice

  • 1/2 čl prášku do pečiva

  • 1 vejce

  • 250 ml mléka

  • Sladidlo dle chuti (já použila stéviové kapky)

  • 5 zralých švestek

  • 1 pl kokosového/třtinového cukru

  • Špetka skořice

  • 1 čl ghí másla

  • Ricotta

  • Vanilkové aroma

 
 

Ovocný džem - já použila švestkový džem Zezem

 

Postup:

Nejprve společně smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce a mléko a pokud chcete, i nějaké sladidlo. Umícháme hladké těsto. 

Jednotlivé lívance smažíme na pánvi na ghí másle nebo kokosovém oleji.

Švestky nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na ghí másle asi minutu. Poté přidáme skořici, cukr a necháme zkaramelizovat. Takto necháme švestky cca 3 minuty na mírném plameni, dokud nezměknou.

Lívance promažeme džemem (nejvíce se hodí švestkový, můj tip je švestkový džem Zezem). Lívance skládáme na sebe. Na vrch přidáme ricottu smíchanou s vanilkovým extraktem (není třeba sladit, džem i švestky jsou sladké dost). Nakonec přelijeme lívance zkaramelizovanými švestkami a dozdobíme ořechy a lístky máty.

Dobrou chuť