Mrkvánky již dlouhá léta patří mezi oblíbené recepty české gastronomie, pekly je již naše babičky. Vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádný cukr, jsou vítanou svačinkou pro všechny milovníky sladkého, včetně nejmenších.
Potřebujete:
- 200 g nastrouhané mrkve
- 150 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 100 g změklého másla
- 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
- špetku skořice
- špetku muškátového oříšku
- džem ZEZEM (my použili pomerančový a višňový)
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Nastrouháme si najemno mrkev, přidáme měkké máslo a mouky společně s kypřícím práškem, skořicí a muškátovým oříškem. Poté ze surovin vytvoříme hutné těsto, které necháme v chladu odležet.
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm. Poté vykrojíme kolečko, naplníme džemem ZEZEM a uzavřeme. My používali speciální vykrajovátko.
Pokud vykrajovátko nemáte, můžete upéct třeba šátečky nebo koláčky, důležité je, aby džem nevytekl.
Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut.
Po upečení posypeme moučkovým cukrem a případně také skořicí.
Recept pro vás vytvořila Markéta Beranová (Instagram: recepty_pro_synka)